Àgora fa la seva presentació oficial a Calaf

Notícies , Projectes

Àgora fa la seva presentació oficial a Calaf

Àgora Alta Segarra Societat del Bé Comú S.L. es va presentar oficialment ahir, diumenge, a la sala Bogart de Calaf. Tres dels seus membres fundadors, Jordi Mas Parés, Pere Soriguera i Joan Roig, van exposar a un públic d’un bon centenar de persones les virtuts d’una organització que té com a objectiu principal “tornar a la societat de l’Alta Segarra part del que ens havia donat”.
Com es farà això? Jordi Mas va explicar que es necessita també la societat civil per portar a terme projectes mitjançant aquesta societat creada fa poc, que “vol ser transversal” i que vol treballar en projectes de caràcter cultural, econòmic i social gràcies “a un petit esforç de tots nosaltres i de la comarca” de l’Alta Segarra.
Mas Parés, que va actuar com moderador de la vetllada al Bogart, que incloïa una conferència de l’exconseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat Dr. Xavier Mena i un concert del músic Dani Anglès, va recordar que els orígens d’Àgora daten de fa uns cinc anys, quan un grup de calafins va voler establir una residència per gent gran al poble, però que el projecte no va prosperar per diverses raons.
Joan Roig va citar com una mostra del camí que vol recórrer Àgora a Calaf i comarca la primera activitat que ha organitzat: la competició Decasports durant la darrera Festa Major, a començaments de setembre passat, amb la participació de més de cent esportistes en deu disciplines. Podem dir. sense pecar de falta de modèstia, que aquests jocs van ser molt ben acollits i que Àgora espera fer-na una segona edició.
També va subratllar la voluntat d’Àgora d’allunyar-se tota activitat política, perquè ja hi ha altres estaments que es cuiden d’això, i que Àgora es vol centrar en sectors que tinguin una repercussió directament positiva sobre els calafins i la seva comarca, com el cultural, industrial i econòmic. Alguns exemples són les nits culturals de l’Alta Segarra, dels que ja hi havia un esborrany l’any passat, un gimnàs amb pistes de paddle i cursos de monitoreix de futbol amb l’ajuda del FC Barcelona, pel qual ja s’han establert els primers contactes.
Com pot participar el ciutadà en tot aquests projectes? Roig va dir que la participació econòmica, que no és una donació a fons perdut, pot anar dels €100 fins €10.000.
Segons Pere Soriguera, exalcalde de Calaf i home ben versat en finances, aquestes inversions gaudeixen a Catalunya d’avantatges fiscals en la declaració de renda anual, com una desgravació del 30%, i que si la societat té beneficis, hi ha la intenció de repartir dividends. O sigui que no es pot considerar una mala inversió. En el cas de donacions per persones físiques fins a €150 la deducció és del 75% o sigui de €112,50.
Soriguera va anunciar una ampliació de capital a partir dels €30.800 actuals fins aquest cap d’any i confia dur a terme aquesta ampliació gràcies a un increment dels 27 participants que té avui la societat.
Pel seu costat, l’exconseller Mena, catedràtic d’Economia de l’Esade, igual que ho fou Joan Roig, va fer una presentació amena, i sovint divertida, de l’economia global i les conseqüències que es deriven en l’àmbit local, segons l’eslògan “pensa globalment, actua localment”, des de la recent crisi financera xinesa del darrer juliol fins al col·lapse del mercat immobiliari a Espanya i altres països del 2007, que va tenir repercussions desastroses per Calaf i comarca, com és ben conegut entre nosaltres.
En opinió seva, Calaf compte en actius importants pel seu desenvolupament  per la seva situació geogràfica, les bones comunicacions, com l’Eix transversal, i la potent marca del seu mercat, però també desavantatges a tenir en compte, com la possible falta de sol industrial per empreses que requereixen grans superfícies, una qüestió que es pot pal·liar amb l’ajuda d’Incasòl.
Malgrat la millora de les dades macroeconòmiques arreu d’Espanya i de Catalunya, Mena creu que el sector de la construcció no es revifarà en molt temps i que potser mai tornarà a estar al nivell d’abans, en referència a les generoses condicions del mercat de la construcció abans d’esclatar la bombolla immobiliària.
Per acabar la vetllada, Dani Anglès, els quals avis i mare són calafins, acompanyat al piano per Miquel Tejada, va oferir un concert sota el títol de “Cançons Inesperades” amb balades d’amor, números de musicals coneguts, com un de Mamamia, i alguna novetat com les gravacions que presentarà aviat basades en motius de Rocío Jurado.
Sense dubte, Anglès no és només un personatge molt versàtil al món de l’espectacle, com ho demostrat aquí a Calaf al “revolucionar” l’escenificació dels tradicionals Pastorets, i al haver dirigit Los miserables a Espanya, La Belle et la Bète a París i altres obres musicals, sinó que també sap atraure l’atenció del públic amb el seu encant personal.
Tot plegat una vetllada per ser recordada. Ara només falta que siga ben acollida la nostra crida per participar en els projectes esmentats, fens abans les corresponents aportacions econòmiques, sempre sense perdre de vista l’objectiu principal: ajudar a aixecar el poble de Calaf i el seu conreu. Endavant, doncs.

9 de novembre de 2015

Text: Ramon Santaulària

Fotos: Xavier Calvet

Comentaris a: info@agoraaltasegarra.cat

mena

Xavier Mena, exconseller d’Empree i Ocupació

presentacioagora1

Públic a la sala Bogart de Calaf

presentacioagora4

 

roig

Joan Roig, membre fundador d’Àgora Alta Segarra

 

presentacioagora5

Jordi Mas Parés, moderador i membre fundador d’Àgora

presentacioagora

 

 

 

presentacioagora3

Dani Anglès i Miquel Tejada al piano

presentacioagora2

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *