Jordi Badia: “Calaf està força més endeutat del què ens pensàvem”

Notícies , Opinió

Jordi Badia: “Calaf està força més endeutat del què ens pensàvem”

L’Ajuntament de Calaf està “força més” endeutat del que es pensava l’alcalde Jordi Badia, segons ha declarat ell a Àgora Alta Segarra a finals d’agost.

En un principi, quan Badia va prendre possessió del càrrec, aquest deute es xifrava en uns tres milions d’euros. Ara s’està pendent de revisar els comptes i d’una auditoria que farà la Diputació de Barcelona que determinarà definitivament l’import total del deute municipal. “Encara no hem obert tots els calaixos. Quan ho tinguem tot, ho explicarem”, afegeix.

“És una càrrega brutal molt pesant” va dir l’alcalde, qui admet que els impostos municipals com l’IBI ja són més alts a Calaf que a altres pobles del voltant, però en canvi “ens fa l’efecte que hi ha forats en el capítol dels ingressos i ho estem estudiant”. Aquests són massa baixos comparats amb poblacions similars.

Les dues línies principals d’actuació per a la reactivació econòmica són, segons Badia, fomentar el turisme i facilitar la creació i implantació de noves empreses mitjançant l’anomenat “viver d’empreses”, que comportaria una modernització de Calaf i l’entorn.

“Farem molt d’esforç per la promoció turística de Calaf i el seu entorn”, remarca Badia, després d’emfatitzar la rellevància de la marca “Mercat de Calaf”, que aquest ajuntament vol potenciar perquè “fins ara no ha estat utilitzada ni poc ni gens”.

En aquest context, l’alcalde d’Esquerra Republicana ha anunciat el trasllat provisional del mercat dels dissabtes al nucli antic del poble mentre durin les obres d’urbanització de la rotonda de l’estació (un compromís heretat del consistori anterior), que obligarà a desviar el tràfic de la carretera de Manresa al Raval de Sant Jaume. Aquestes obres han d’estar acabades a finals d’octubre.

Pel que fa al projecte de creació d’un tanatori a Calaf, el ple de l’ajuntament el debatrà el 8 de setembre proper. Bàsicament hi ha dos models: el que va deixar fet Convergència perquè una empresa privada, mitjançant la concessió d’una llicència d’activitats, pogués fer un tanatori o l’opció que defensa Badia d’una concessió administrativa mitjançant un concurs públic, el qual permet un control més ampli per part de l’ajuntament. Aquesta segona opció es duria a terme al vell edifici dels bombers a la Pineda.

En el camp de l’oci, Badia creu que a Calaf s’està vivint un “moment dolç”, doncs hi ha un gran nombre d’associacions que cobreixen àmbits molt diversos com l’esportiu, cultural, tradicional, d’esbarjo, etc., i d’altres que volen crear-se, com els Castellers de l’Alta Segarra.

Badia vol aprofitar el potencial d’aquestes associacions, que ara treballen aïlladament, i coordinar i planificar les seves activitats firmant convenis amb totes les entitats on es manifesti el que aporta l’ajuntament i les associacions individuals. No s’ha de seguir amb la política d’abans de “pedaços i tapar forats”.

Com a mostra del canvi d’actuació municipal, cita la festa major d’aquest any, on participen 25 organitzacions, mentre que l’any passat només n’hi va haver vuit.

Badia és partidari de crear la comarca de l’Alta Segarra i pensa que ha arribat l’hora de començar a treballar en aquesta direcció. “El moment és oportú per constituir aquesta comarca” donada la nova distribució territorial de Catalunya actualment en marxa, que ens podria situar fins i tot a la vegueria del Penedès.

Aquesta nova comarca comportaria beneficis com, per exemple, poder accedir a fons de la Generalitat o sol·licitar una comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Badia veu molt positiva la iniciativa d’una societat com l’Àgora Alta Segarra, per les ganes que té de treballar pel poble i per la seva repercussió en “el bé comú” i les àmplies possibilitats de col·laboració amb l’ajuntament.

 

Entrevista amb l’alcalde de Calaf, Jordi Badia. Agost de 2015 per Joan Roig i Ramon Santaularia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *