Qui som

somAra fa cinc anys que ens vam proposar constituir una Fundació principalment per la construcció d’una residència per les persones de la comarca que ho necessitessin, però amb unes característiques diferents de les que coneixíem fins ara, que deprimeixen a la majoria de residents i als familiars i amics que els visiten. També era un objectiu de la Fundació proposar qualsevol projecte que fos d’interès general per la comarca, sempre des d’una òptica completament altruista. El lema que ens definia era ‘tornar a la societat de l’Alta Segarra part del que ens havia donat’.

Ha plogut molt des d’aquell moment, i tot i que no ve al cas desgranar els motius pels quals no es va poder dur a terme el projecte esmentat, seguim creient sincerament que va ser una gran frustració per les prop de cinquanta persones que ens vam implicar amb molta il·lusió en aquest projecte.

Des d’aleshores la nostra societat (i la nostra comarca), han viscut canvis importants, que ningú podia preveure. Una crisi econòmica profunda que ha afectat a grans empreses de la nostra comarca i que ha canviat la vida a moltes persones, actualment en situació compromesa i amb una administració comarcal i local que no pot (o no sap) donar resposta a les necessitats més bàsiques de les persones més desafavorides. Podríem dir que estem en una profunda depressió col·lectiva i l’aire que respira no convida a l’optimisme.

I no només vivim una gran crisi econòmica, sinó que actualment estan en crisi totes les institucions públiques: Governs, Judicatura, passant pels Sindicats, Universitats, Patronals, Associacions, Fundacions…. Tot plegat porta a una desconfiança total cap als nostres representants públics, però també a tots els poders que conformen la societat actual. No confiem ni en el poder polític, ni en el poder judicial (nomenat pel primer), i menys encara en els poders econòmics i financers que encara que no els elegim, tots estem convençuts que són els que decideixen el nostre futur.

Davant d’aquesta situació: què podem fer?

Potser res, però és molt trist i poc encoratjador arribar a aquesta conclusió sense intentar posar el nostre granet de sorra per tal de que hi hagi un bri d’esperança de poder viure en un món més just.

En aquests moments en que el nostre País es troba davant de grans dubtes existencials, i mentre el Govern Central segueix sense aprovar la Llei del Mecenatge que havia promès, han augmentat considerablement les desgravacions per aportacions fetes a Fundacions sense ànim de lucre. Per això és un bon moment per tornar a pensar en la constitució de la Fundació amb l’objectiu inicial esmentat i en això hi treballarem de nou.

Mentre això es posa en marxa (la Fundació) hem començat ja constituint la Societat Limitada Àgora Alta Segarra Societat del Bé Comú.

A aquesta Societat hi son convidades totes les persones que vulguin participar-hi. Es poden subscriure participacions des de 100 € (1 participació) a 10.000 € (100 participacions). I d’ara al 15 de desembre preveiem fer una ampliació de capital per a totes les persones interessades.

Cal dir als que facin aquesta inversió (no és cap donació) que tindran unes avantatges fiscals en la seva declaració de Renda del 2015 (que presentaran el 2016) del 30% de desgravació o sigui que d’entrada obtindran una rendibilitat certa del 30% sobre la seva inversió. No està gens malament oi?

I a més a més si la societat obté beneficis hi ha la intenció de repartir dividends, segons acordin els partícips, podent aquests, si volen destinar-los a donatius a la Fundació.

Amb aquesta Societat volem tirar endavant de forma immediata projectes que es creguin interessants per la nostra comunitat per tal d’encendre petites flames per aconseguir retornar l’activitat a l’Alta Segarra.

És per això que et presentem ara la Societat Limitada Àgora Alta Segarra Societat del Bé Comú (que ja està en funcionament i on us demanem de participar-hi ja en la propera ampliació de capital) i més endavant el projecte de la Fundació Àgora Alta Segarra.